Som joguines: una exposició a cura de Marta Sureda

Som Joguines és un projecte interdisciplinari de recerca i creació inspirat en la lectura de La infancia de las vanguardias (1) de Juan Bordes que es planteja com una oportunitat per reprendre l’estudi de les avantguardes artístiques des d’una perspectiva diferent a la proposada per les teories precedents. El llibre desgrana el repertori iconogràfic de la infància d’artistes transgressors que van explorar nous llenguatges d’expressió artística, tot analitzant els recursos didàctics i les joguines que a mitjans del s.XIX es van anar incorporant a les aules, gràcies als mètodes pedagògics innovadors d’educadors com Friedrich Fröebel que van entendre i potenciar el joc com a eina essencial de l’infant per vincular-se amb el món.

A partir d’aquesta constatació, hem demanat a quatre creadors -Gloria Vilches (cinema), Anna Bayó (fotografia), Quelic Berga (art generatiu) i Víctor Masferrer (escultura i fotografia)- que repensin la seva activitat artística i cultural a partir de les joguines d’infància, enteses no només com a objectes creats per a l’entreteniment, sinó també com a nexe entre l’imaginari infantil i la quotidianitat. Manipulades lliurement sense regles fixades i sovint lligades als estats d’ànim, o senzillament contemplades per evocar mentalment escenaris inventats. (2)

En el seu llibre, Bordes assenyala que fins el s.XIX predominen les joguines figuratives amb les quals l’infant assumeix els comportaments dels adults i els codis de la seva societat, però que amb la introducció de joguines alternatives, més abstractes i vinculades a l’habilitat, s’estimula el desenvolupament lliure de la imaginació i la creativitat. Malgrat aquesta evidència, no podem oblidar que les joguines figuratives, reproduccions en miniatura del món dels adults, poden ser modificades per l’infant en el transcurs del joc i així subvertir la seva funció original, tal i com afirma Walter Benjamin en el seu article sobre els joguets (3).

A Som joguines: una exposició trobem com a punt de partida; alguns elements naturals convertits en joguines, una petita casa de fusta, un projector d’imatges expandides o una senzilla peça de plàstic. Tots ells artefactes lúdics que, tal i com afirma Charles Baudelaire en el seu text La moral del juguete, són “la primera iniciació del nen a l’art”(4) i que per tant, bé mereixen una reflexió intensa i creativa des del món adult. El resultat d’aquesta reflexió es tradueix en un seguit d’expressions artístiques que evoquen el diàleg entre el record de la infància, representada en cadascuna de les joguines seleccionades, i el món creatiu del present.


1.  Bordes, J., “La infancia de las vanguardias: Sus profesores de Rousseau hasta la Bauhaus”, Catedra, Barcelona, 2007.

2.  Capellà-Simó, P., “La ciutat de les joguines. Barcelona 1840-1918”, Gregal, Girona, 2013.

3.  Benjamin, W., “Juguetes”, Casimiro, Madrid, 2015.

4.  Baudelaire, Ch., “Moral del juguete” a “Sobre marionetas, juguetes y muñecas”, Centellas, Palma, 2014.

 

CATÀLEG EXPOSICIÓ – click aquí

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: