Agències Obertes (o la fi de l’objecte finit) – Quelic Berga

Primavera de 1988: portava pràcticament tota una vida jugant a Lego. Per a mi era una provocació en estat pur. Peces geomètriques de diverses mides i formes dissenyades per a unir-se i crear noves formes geomètriques. Unes regles de joc molt lliures i clares: unir els petits cilindres emergents d’unes peces amb els forats de les altres. I cada nova peça permetia repensar l’estructura emergent! Era un dolç repte. Per a mi, una pila de Lego al terra es convertia automàticament en una provocació del meu imaginari: què sorgiria aquell dia, aquell moment, d’aquelles peces?

Aquell, va ser un any important per a mi. Els tres reis d’orient van portar a casa dels avis el meu primer ordinador, un Amstrad PC 1512 sense disc dur. Em vaig emocionar tant que em vaig posar a plorar durant una bona estona. No volia jugar a jocs, el volia com a animal de companyia. Volia aprendre a programar. Els llenguatges de programació serveixen per parlar amb els ordinadors i interactuar amb ells. Era una nova provocació per a mi, no hi havien gaires botons ni icones en aquella època. La potencialitat de combinatòries del Lego i la potencialitat d’aprendre un llenguatge de programació (Qbasic) va derivar més tard en la meva obsessió per l’art generatiu.

Vull seguir creient que els primers cops que jugava a Lego i amb els ordinadors, el negoci consistia a potenciar la meva creativitat i no a dirigir-la. És per això que crec en un món indeterminat, respectuós i de cultura lliure, on el negoci és fer un món més humà. Hi ha coses que semblen inacabades, però resulta que condensen el potencial i la noblesa de deixar-se fer. Són, segurament, el millor refugi al creixent desig de ser devorats.

 

 

Biografia.

Graduat en Audiovisuals i Multimèdia a l’ERAM, Màster en disseny d’interfícies gràfiques a Lincoln (UK) i actualment doctorand en el programa de Tecnologies de la Informació a la Universitat Oberta de Catalunya. Docent des de 2003. Actualment és professor dels graus d’Arts, Multimèdia i Disseny a la Universitat Oberta de Catalunya.

Com a artista treballa des d’una aproximació post-media, tot analitzant críticament els mitjans interactius i les relacions entre naturalesa-home-màquina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s